Alege corect casca pentru riding cu ATV-ul! Sfaturi de la specialistii CFMOTO

Alege corect casca pentru riding cu ATV-ul! Sfaturi de la specialistii CFMOTO

06.06.2023

CFMOTO te sfatuieste cum sa faci cea mai potrivita alegere de casca de protectie 

Primul lucru la care trebuie sa te gandesti dupa achizitia unui ATV este procurarea unei casti offroad potrivite. In multe state ale lumii, legea prevede in mod expres purtarea acestui echipament de protectie la pilotarea ATV-ului, iar in caz contrar, te poti trezi cu o amenda, pierderea permisului sau chiar a vehiculului. O importanta majora o au siguranta, confortul si durabilitatea. Accidentele in zona capului nu sunt de neglijat, putand conduce la leziuni cerebrale traumatice si chiar fi fatale. 

Casca de protectie salveaza vieti. Totusi, nu orice casca se potriveste tuturor. Desi exista un nivel de calitate pe care trebuie sa-l posede acest echipament ATV, diferiti rideri au nevoie de anumite caracteristici de protectie pentru a maximiza siguranta si confortul. Pe traseele off road, negresit vei avea parte de o experienta antrenanta si intensa, asa ca este esential sa investesti intr-o casca pentru ATV de calitate si care sa dureze. O achizitie indrazneata se poate dovedi utila din toate punctele de vedere. 

Recomandari de la specialistii CFMOTO pentru riderii de ATV care doresc sa isi procure o casca

Exista mai multe tipuri de casti ATV. Trebuie sa tii cont ca modelele de casti pentru ATV difera de cele pentru alte sporturi motorizate. De exemplu, daca pilotezi un vehicul 4x4 tip ATV, nu ai niciun motiv sa te orientezi catre o casca pentru curse motocross. Alegerile tale primare includ: 

  • Casca Full-face: ofera protectie excelenta datorita zonei faciale incorporate si extensiilor pentru barbie/gura. 
  • Casca Open-face: ofera un grad mai redus de protectie, dar este mai putin restrictiva. 
  • Casca Off-road: asigura protectie completa, protejand barbia si maxilarul. Castile de teren ofera, de asemenea, o ventilatie excelenta si dispun de vizor flip-up (rabatabil).

Toate aceste trei optiuni pot functiona bine, dar trebuie sa mai iei in calcul si ce fel de riding cu ATV-ul urmeaza sa practici, pentru a descoperi stilul potrivit. Tine minte ca indiferent de experienta - incepatori, avansati -, toti trebuie sa poarte o casca de protectie! 

Caracteristici cheie ale unei casti ATV

Multiplele caracteristici cu care vin inzestrate modelele de casti pentru ATV de pe piata s-ar putea sa creeze putina confuzie. In timp ce unele se axeaza pe look, cel mai important este sa gasesti casca ATV cu atributele potrivite, adica sigura si confortabila. 

Riderii cu experienta in pilotarea unui ATV cauta casti cu aceste caracteristici: 

  • Captuseala confortabila
  • O etansare buna in jurul urechii
  • Certificare DOT sau/si Snell 
  • Strat EPS 
  • Protectie faciala certificata VESC-8 sau ANSI Z-87
  • Zero componente proeminente, cum ar fi atasamente pentru zona faciala sau elemente de fixare pentru curele. 

Certificarea de siguranta a castii ATV

  • Certificatul de siguranta este modalitatea prin care stii ca echipamentul a fost supus testului si este suficient de rezistent cand te aventurezi pe traseu. 
  • Doua certificari primare sunt utilizate pentru a ilustra rezistenta: Snell si DOT. Prima face referire la o organizatie privata si este in general considerata standardul de aur in ceea ce priveste siguranta castii. DOT (Departamentul de Transport) este, in mod evident, o referinta de incredere. 
  • Nu toate castile indeplinesc standardele Snell, dar ar trebui sa detina certificarea DOT.

Ventilatie suficienta 

Fluxul de aer nu este doar o cerinta de confort, ci si de siguranta. Este dificil sa mentii racoarea in sezonul de vara cand porti echipamentele de riding, astfel incat casca ta trebuie sa fie respirabila pentru a preveni supraincalzirea. 

De asemenea, umiditatea excesiva in interiorul castii pe timp de iarna poate cauza degeraturi. Cei care traiesc in climate extreme trebuie sa acorde atentie sporita ventilatiei. In orice caz, ventilatia este o prorpietate pe care toate castile trebuie sa o detina. 

Interior detasabil si lavabil 
 
Un aspect despre care nu multor rideri le place sa vorbeasca: transpiratia. Intr-adevar, chiar si cu o ventilatie excelenta, esti predispus sa transpiri in timpul riding-ului, fie de la adrenalina, fie de la testul fizic pe care il presupune pilotarea. Deoarece captuseala castii absoarbe toata aceasta transpiratie, se poate murdari rapid, asa ca va trebui curatata in mod regulat. Este mult mai usor cand pur si simplu poti scoate captuseala pentru a o spala.

Casca noua versus casca utilizata 

Specialistii in domeniu recomanda sa eviti achizitionarea unei casti deja utilizate. Desi castile au o constructie buna, materialele si componentele lor se pot deteriora cu trecerea timpului si datorita folosirii intense. Majoritatea castilor nu dureaza mai mult de cinci ani. Singura misiune a unei casti este de a proteja capul si gatul de impact in cazul unui accident cu ATV-ul. Asadar, nu vrei sa risti cu o casca uzata.

Marime si potrivire

Iata cum sa gasesti potrivirea perfecta: 

  • Determina cea mai larga circumferinta a capului masurand-o.
  • Probeaza o casca cu o marime mai mica si una cu o marime mai mare. 
  • Casca are dimensiunea potrivita daca se simte confortabila, dar nu prea stransa.
  • Trebuie sa poti vedea clar in toate directiile fara a ajusta casca. 
  • Nu in ultimul rand, casca trebuie purtata jos si pe frunte deasupra sprancenelor.

Producatorul chinez pune la dispozitia celor interesati o colectie variata de casti CFMOTO pentru ATV, o linie sigura de modele off-road disponibile pe diferite marimi si culori, dotate cu captuseli lavabile, vizoare care pot fi inlocuite si orificii de ventilatie ingenioase. Gama de casti CFMOTO este suficient de rezistenta inclusiv pentru riderii avansati. In plus, designul este super atractiv, modern. 


Descopera o serie de sfaturi utile la achizitia unei casti ATV! Expertii CFMOTO iti recomanda sa iei in calcul cativa factori pentru a face cea mai buna alegere de casca de protectie pentru riderii de vehicule tip ATV.

Te-ar putea interesa si:

Kawasaki introduce noile modele de SxS-uri RIDGE

Producatorul japonez aduce in sezonul 2024 noua sa propunere pe segmentul de side-by-side-uri sport-utilitare, gama de modele Kawasaki RIDGE. Noile vehicule sunt construite atat pentru agrement, cat si pentru munca si livreaza confort sporit la pilot...

Citeste mai mult